Autorizatie de mediu

Autorizatia de mediu

Autorizatia de mediu reprezinta inscrisul oficial obligatoriu,  emis de catre Agentia de Mediu din raza careia societatea isi desfasoara activitatea si care are un potential impact asupa mediului inconjurator. Aceasta se solicita pentru activitatile CAEN mentionate in Anexa 1 la procedura de emitere a autorizatiei de mediu -Ordinul 1798/2007.

In cadrul autorizatiei de mediu emise de catre APM, sunt reglementate obligatiile legale ale beneficiarului pentru activitatea desfasurata.

Ordinul 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a Autorizatiei de Mediu

Ordonanta de urgenta 195/2005 privind protectia mediului

Sanctiuni:

  • Nerespectarea obligaţiei persoanelor fizice şi juridice de solicitare şi obţinere a actelor de reglementare (aviz, acod , autorizatie de mediu) conform prevederilor legalese sansctioneaza cu amendă de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON), pentru persoane fizice, şi de la 30.000 lei (RON) la 60.000 lei (RON), pentru persoane juridice (Art 96, aliniat (2), punct 1;
  • Pentru nerespectarea prevederilor autorizației de mediu/autorizației integrate de mediude către persoanele fizice si juridice pentru activitățile care fac obiectul procedurilor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, la  persoane fizice amenda este de la 5.000 la 10.000 lei, iar pentru persoane juridice de la 000 la 60.000 lei;

Continuarea activității după suspendarea autorizației/ autorizației integrate de mediu, se sancționează cu amendă între 50.000 lei si 100.000 de lei sau închisoare de la 6 luni la 3 ani

Revizuirea autorizatiei de mediu

Se realizează ori de câte ori există o schimbare de fond a datelor care au stat la baza emiterii ei. Beneficiarul activităţii informează si depune  în scris la APM o documentatie in acest sens, iar APM emite o autorizaţie de mediu revizuită, incluzând acele date care s-au modificat, sau decide reluarea procedurii de emitere a unei noi autorizaţii de mediu, Art.2, alin (1) din OM 1798/2007.

Ordinul 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a Autorizatiei de Mediu

Ordonanta de Urgenta 195/2005 privind protectia mediului

  • 96 aliniat (3), punct 1^1 din OUG 196/2005:
  • Pentru nerespectarea obligației titularului de a notifica autoritatea competentă pentru protecția mediului, când intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare sau cu privire la orice modificare a condițiilor care au stat la baza emiterii acestora, înainte de realizarea modificării. În aceste cazuri, amenda pentru persoane fizice este de la 75.000 la 15.000 lei, iar pentru persoane juridice de la 000la 100.000 lei.

Pentru continuarea activității după suspendarea acordului de mediu sau a autorizației, respectiv a autorizației integrate de mediu, constituie infracțiune și se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă au fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Viza anuala a autorizatiei de mediu

Conform reglementărilor recente intrate în vigoare, autorizația de mediu nu mai este valabilă pentru o perioadă determinată. Viza pentru funcționarea unei societăți comerciale trebuie obținută anual pentru a se putea desfășura activitatea economică.

Ordinul  nr. 1.150 din 27 mai 2020 privind aprobarea Procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizaţiei de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu

Cei care nu obțin viza anuală de funcționare riscă pierderea sau suspendarea autorizatiei de mediu.

Suspendarea poate surveni după transmiterea unei notificări prin care se va acorda un termen de cel mult 60 de zile pentru îndeplinirea obligaţiilor. În cazul în care nu au fost indeplinite aceste condiții, suspendarea se menţine până la șase luni, dupa care este posibila anularea  autorizatiei de mediu. Pe durata suspendării, desfășurarea activității este interzisă.

Titularul unei autorizații trebuie să solicite modificarea valabilității autorizației deja emise la data intrării în vigoare a Legii, pentru ca aceasta să își mențină valabilitatea pe toată durata în care titularul obține viza anuală.